torstai 30. lokakuuta 2008

Mielipiteen ilmaisu ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta

Jokaisella meistä on oikeus ilmaista mielipiteensä suunnitelmasta.

Alla on malli jonka voit kopioida suoraan ja lähettää e-maililla osoitteeseen kirjaamo.lsu@ymparisto Ympäristökeskukseen. Viimeinen valituspäivä on 12.11.08.

Muista laittaa nimesi paperiin.



Nimi: 30.10.2008

Osoite:


Länsi-Suomen ympäristökeskus

Ympäristötalo

Koulukatu 19

65101 Vaasa

Asia: Mustasaaren tuulivoimapuisto, EPV Tuulivoima Oy/ Ympäristövaikutusten arviointimenettely

MIELIPIDE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMASTA

1. Ympäristövaikutusten arviointiohjelman aikataulu

a) Vähimmäisaika ympäristöselvitysten ja ympäristövaikutusten arvioinnin tekemiseksi tässä hankkeessa on 1 vuosi arviointiohjelman jättämisestä yhteysviranomaiselle (linnut,kalat,kasvukausi jne).

”Hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma jätetään yhteysviranomaiselle syksyllä 2008 ja ympäristövaikutusten arviointiselostus on tarkoitus saada valmiiksi kevään 2009 aikana”. YVA-ohjelma on suunnitelma tarvittavista selvityksistä sekä ympäristövaikutusten arvioinnin järjestämisestä. Ottaen huomioon kuulemiseen ja yhteysviranomaisen lausuntoon kuluvan ajan sekä sen, että talviaika Suomessa asettaa selkeästi rajoituksensa ympäristö-ja luontoselvitysten teolle, voidaan perustellusti sanoa aikataulun olevan epärealistinen.

b) Arviointiohjelmasta on syytä järjestää toinen esittelytilaisuus sekä varattava lisäaikaa mielipiteiden ja lausuntojen jättämiseen.

Arviointiohjelmaa esiteltiin Raippaluodon koululla 14.10.2008. Kyseisestä tilaisuudesta tiedotettiin 12.10.2008. Aikaa kuulutuksen julkaisupäivän ja esittelytilaisuuden välillä oli 2 vrk, joka on aivan liian vähän. Tätä tosiasiaa monet kritisoivatkin voimakkaasti esittelytilaisuudessa 14.10.2008. Yhteysviranomaisen on hankkeen koko ja suuri merkitys huomioon ottaen

- järjestettävä toinen YVA-ohjelman esittelytilaisuus Raippaluodon saaren vakituisille ja loma-asukkaille

- jatkettava mielipiteiden ja lausuntojen jättämisaikaa 12.12.2008 saakka, joka vastaa 60pv YVA-ohjelman kuulutuksen julkaisemispäivästä.

2) Hankevaihtoehdot

YVA-ohjelmassa esitettyjen vaihtoehtojen 0 ja 1 lisäksi on selvitettävä seuraavan hankevaihtoehdon ympäristövaikutukset:

VE2 : Vaihtoehto, jossa myllyjen sijainti täyttää jokaisen seuraavista ehdoista:

- kaikki myllyt ovat maakuntakaavan tuulivoimalle osoitetun aluevarausrajan sisäpuolella

- kaikki myllyt ovat UNESCOn maailmanperintöalueen ulkopuolella ja riittävällä etäisyydellä alueen rajasta

- yksikään mylly ei sijaitse lähempänä kuin 2000 metrin etäisyydellä sekä loma- että vakituisesta asutuksesta

Lisäksi on selvitettävä 110 kW:n sähkönsiirtolinjan maakaapelitoteutuksen ympäristövaikutukset Gerbyn sähköasemalle kummankin vaihtoehdon, VE1 ja VE 2 osalta.

3) Yva-ohjelmasta puuttuvien 5 tuulimyllyn paikat on esitettävä kartalla ja myös niiden ympäristövaikutukset on selvitettävä

4) Tarkasteltavien ympäristövaikutusten vaikutusaluerajaukset on esitettävä yva-ohjelmassa

”Varsinainen vaikutusalueiden määrittely tehdään arviointityön tuloksena ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa” ? (kohta 6.3 Ehdotus tarkasteltavan vaikutusalueen rajauksesta).

Vaikutusalueen rajaus on peruslähtökohta arvioinnin suorittamiselle ja yva-ohjelma on hankkeesta vastaavan laatima suunnitelma tarvittavista selvityksistä sekä arviointimenettelyn järjestämisestä=tutkimussuunnitelma. Ympäristöselvitysten tekemiseksi ja vaikutusten arvioimiseksi suunnitelmaan on rajattava vaikutusalueet. Ääritilanteessa voitaisiin muuten selvittää tällaisen lauseen turvin ainoastaan perustamiseen tarvittavan laatan alueelta ympäristön tila ja vaikutukset. Samalla voitaisiin kohdassa 6.6.12 esitetty asukaskysely rajoittaa kunkin myllyn tarvitseman maa-alan vuokraaviin maanomistajiin.

- Jokaisen tuulimyllyn osalta vaikutusalue sekä loma-asutukseen että vakituiseen asutukseen tulee olla vähintään 5 kilometrin säteellä piirretty ympyrä. Perusteena vaikutukset ihmisen terveyteen, viihtyvyyteen ja elinoloihin sekä myös talouteen. Saarella asuvat ja mökkeilevät eivät pelkästään istu mökeissään, vaan virkistäytyvät marjastaen, metsästäen, kalastaen, lenkkeillen kesällä ja talvella alueella, johon nyt suunnitellaan tuulimyllyjä.

- Yva-ohjelmassa on esitettävä selkeästi ja havainnollisesti tarkastelualueen rajaus jokaisen tarkasteltavan ympäristövaikutuksen osalta

5) Selvitettävät ympäristövaikutukset

Seuraavat ympäristövaikutukset puuttuvat kokonaan tai ovat puutteellisesti esitettyjä YVA-ohjelmassa:

a) Vaikutukset ihmisen terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen on selvitettävä perusteellisesti. Hanke on Suomessa ainutlaatuinen ja todennäköisesti koko maailmassa ei ole vastaavaa kohdetta. Moneen kertaan suojellulle saarelle ja alueelle, maailmanperintökohteen välittömään läheisyyteen ja jopa alueen sisälle aiotaan rakentaa Suomen suurimmat tuulimyllyt.

Seuraavat terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen vaikuttavat asiat on selvitettävä:

- Ympäristövaikutusten arvioinnin yhteydessä on toteutettava asukaskysely kaikille Södra Vallgrundin ja Söderuddenin sekä vakituisille että loma-asukkaille maanomistajien lisäksi.

- Tuulimyllyn siipien jäätyminen ja jäiden tippumisesta (vertaa puhelinmastot) aiheutuva turvavyöhyke sekä sen vaikutukset maankäyttöön on selvitettävä. Tämä on esitettävä erillisellä kartalla kokonaisuudessaan sen havainnollistamiseksi, paljonko vapaata tilaa jää turvavyöhykkeiden ulkopuolelle.

- Tuulimyllyjen siipien välkehtiminen ja sen vaikutukset loma-asukkaiden viihtyvyyteen ja terveyteen on selvitettävä.

- Melu ja sen vaikutukset loma-asukkaiden terveyteen ja viihtyvyyteen on selvitettävä Valtakunnallisissa alueidenkäyttötavoitteissa korostetaan melusta aiheutuvan haitan ehkäisyä. Lisäksi Inkoon Bärölandetissa purettiin v.2005 välkehtimisen ja melun vuoksi loma-asetuksen läheltä 2MW myllyt

- Rakentamisenaikaiset vaikutukset ihmisten terveyteen, viihtyvyyteen ja elinoloihin on selvitettävä. Erityisesti hankkeen vaatimien kuljetusten , kuten esimerkiksi betonikuljetusten määrä ja vaikutukset alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuteen on selvitettävä

b) Rakentamisenaikaisten kuljetusteiden vaihtoehdot ja näiden ympäristövaikutukset on selvitettävä.

c) Suojelualueiden ja tuulimyllyjen sekä käytönaikaisen että massiivisen rakentamisen yhteensopivuus on selvitettävä perusteellisesti jokaisen suojelusopimuksen/ohjelman/suojeltavan kohteen osalta erikseen, koska suojelualueilla ovat kaikki luontoarvoja oleellisesti heikentävät toimenpiteet kiellettyjä.

- lintujen ja lintuvesien suojelu, erityisesti alueella pesivä merikotka

- vanhojen luonnonmetsien suojelu

- rantojen suojelu (RSO)

- Natura 2000-alue

- alueella olevien de Geer –moreenien ja rakentamisen yhteensopivuus

Hankkeesta on lisäksi pyydettävä lausunto myös UNESCOlta, koska hanke on maailmanperintökohteen välittömässä läheisyydessä ja osin jopa maailmanperintöalueen sisällä.

d) Vaikutukset maisemaan on selvitettävä 3D-mallinnuksella

Kesämökkien lähelle kaavaillut tuulimyllyt pitää mallintaa niin, että mittakaava tulee selväksi ja sitä kautta myös visuaalinen vaikutus. Valot ja varjot on otettava malliin mukaan. Mallilla on voitava tarkastella sekä kokonaisuutta että yksityiskohtia mökkikohtaisesti eri ilmansuunnista ja etäisyyksiltä ja sen tulee olla vapaasti ladattavissa internetissä ennen asukaskyselyn lähettämistä.

e) Hankkeen vaikutukset luonnonvarojen hyödyntämiseen

Koska vaikutusalueella on hyvät marjamaat, aktiivista metsästystoimintaa sekä kalojen kutulampia, on selvitettävä hankkeen sekä rakentamisenaikaiset että käytönaikaiset ympäristövaikutukset luonnonvarojen hyödyntämiseen. Turvavyöhykkeiden vaikutus käytettävissä olevaan maa-alaan ja luonnonvarojen hyödyntämiseen on selvitettävä ja esitettävä kartalla selvinä rajauksina.

Vaasassa 30.10.2008

Nimi:

Ei kommentteja: