torstai 30. lokakuuta 2008

Eläimistö kärsii tuulivoimaloista ja muutkin

http://www.vasabladet.fi/story.aspx?storyID=30101 30.10.08 Vasabladet

Läs mera här <http://www.vasabladet.fi/RSS/>

Nyheter

Havsörnar kan fälla vindkraftsparken
i Replot


Världsnaturarvet och hotade arter som havsörnen kan fälla planerna på en vindkraftspark på Replot. Forststyrelsen och miljö­centralen bevakar att världsnaturarvet inte hotas. Kommunens inställning är viktig.

Som bäst förbereder forst­styrelsen och kommunen sina utlåtanden över planerna för en miljökonsekvensbedömning av en vindkraftspark på Replot. EPV Tuulivoima har lämnat in en anhållan på ett 2 350 hektar stort område som delvis går in på världsarvet.

- Vi vet att det finns havsörnar på området. Vi vet också från andra ställen att landsbaserad vindkraft gör att havsörnar dör. Vi har ansvar för hotade arter och beaktar det då vi ger vårt utlåtande, säger specialforskare Susanna Ollqvist som tillsammans med skyddsbiolog Carina Järvinen utarbetar ett utlåtande från Forststyrelsen.

- Natura 2000 angränsar också till området och det har betydelse.

Vad skärgårdens status som världsarv betyder för planerna på en vindkraftspark är inte helt klart.
- Tanken med världsnatur­arvet är inte att medföra nya begränsningar. De vanliga lagarna ska vara tillräckliga, säger kommundirektör Rurik Ahlberg. Samhället ska få utvecklas inom de ramar som de ger.

Unesco kan reagera om något byggs som hotar ett värdsarv.
Ahlberg tycker inte att världsarvet ska utsättas för någon risk. Därför anser han att vindkraft inte ska byggas på det område som hör till världsarvet. I landskapsplanen finns ett mindre område på knappt 700 hektar utanför världsarvet reserverat för vindkraft.

- Kommunen har inte för avsikt att gå in för något som hotar världsarvet. Från tjänste­männens sida föreslår vi det område som finns i landskapsplanen ska ingå i planen för

miljö­konsekvensbedömningen och eftersom vår planläggning har samma ställningstagande så tror jag det håller också politiskt.

Kvarken har fått sin status som världsarv beroende på den spe­ciella geomorfologin med ­morän­åsarna och landhöjningen, Det är ett gränsöverskridande världsarv som består både av den flacka skärgården i Kvarken och den branta Höga kusten i Sverige.

- När man bygger vindkraft och drar kraftledningar eller bygger vägar, bryggor och far­leder kan det hända att man måste gräva i moränformationer och då påverkar det förstås världsarvet, säger miljögeolog Peter Edén vid Geologiska forskningscentralen på Västra Finlands enhet.

Ollqvist påpekar att det finns en abstrakt skrivning i beslutet om världsarvsstatus, som innebär att mer än geologi och landhöjning berörs.

- Det sägs att hela världsarvets integritet ska beaktas. Det innebär alla värden som kultur, natur och landskap, säger hon.

Som bäst pågår utlåtande­runda om vad som ska undersökas i miljökonsekvensbedömningen. Även allmänheten kan ge utlåtanden till miljöcentralen före den 12 november.

Miljöcentralen beaktar alla utlåtanden och gör sedan ett eget förslag till plan för miljö­konsekvensbedömningen. Det sätts sedan till påseende.

- Det viktiga nu är att se till att ingenting blir bortglömt utan att alla aspekter blir så väl utredda som möjligt, säger kontakt­person Egon Nordström vid miljö­centralen.

- Vi kommer troligen att anse att världsarvet inte är lämpligt område för vindkraft. Världs­arvet har man ju kommit överens om internationellt och jag tycker inte att det är lämpligt att trampa på sådana områden.

Kommunens egen planering är bindande.
- Det avgörande är vad kommunens egen planering fastslår i sina planer. Det är bindande.
Men han säger att miljöcentralens utlåtande borde beaktas när kommunen gör sin planering.
- En vindkraftspark får ju tydliga konsekvenser för miljön.
Kommunstyrelsen ger sitt ut­låtande den 18 november.

Yvonne Djupsjöbacka

Ei kommentteja: