lauantai 1. marraskuuta 2008

Maailmanperintöalueelle aiottu tuulipuisto arveluttaa asukkaita


Raippaluodon tuulipuiston pelätään haittaavan alueen merikotkakantaa

Maailmanperintöalueelle aiottu tuulipuisto arveluttaa asukkaita


MUSTASAARI. Etelä-Pohjanmaan Voiman tytäryhtiön, EPV Tuulivoima Oy:n ympäristövaikutusten arvioinnin käynnistyminen Raippaluodossa on saanut saaristoasukkaat varuilleen. Tutkimusten aloittamisesta kertoo satametrinen torni.

Tuulipuiston pelätään vaarantavan Raippaluodosta Ruotsin Höga Kusteniin ulottuvan maailmanperintöalueen statuksen ja vaikeuttavan Raippaluodon vuosikymmenten työllä pelastettua merikotkakantaa.

Ei ihme, että maailmanperintöalueen hoitoa ja kehitystä varten Raippaluodon koululle kokoontunut väki keskusteli enemmän tuulipuistohankkeesta kuin maailmanperintökohteen kehittämisestä. Vastustushenkeä lietsoo voimayhtiön niukka tiedottaminen hankkeesta.

Tuulivoima näkyi myös Mustasaaren kunnallisvaaliteemoissa. Viime kädessä rakennusluvista ja kaavoituksesta päättää Mustasaaren valtuusto.

Hankkeen nostattama voimakas julkisuus ja raippaluotolaisten epäilyt marssittivat voimayhtiön suunnitelmineen julkisuuteen.

"Emme missään tapauksessa vaaranna maailmanperintöaluetta, mutta eikö ole hyvä, että asia nyt virallisesti selvitetään, kun ympäristövaikutukset arvioidaan", toimitusjohtaja Rami Vuola kysyi.

Raippaluoto on Vuolan mukaan tuuliolosuhteiltaan erinomainen tuulipuiston paikka. Siitä ei perjantaina ollut epäilystä, kun meri velloi vaahtopäinä ja tuuli puhalsi 17 metrin tuntivauhdilla Raippaluodon sillan kohdalla.

Tuulivoiman rakentaminen tuotettua energiayksikköä kohden on ydinvoimaa kalliimpaa, ja merelle tuulipuiston pystyttäminen maalle rakennettavaa tyyriimpää.

Keskittämisen hyötyjä Raippaluodossakin haetaan, sitä Vuola ei kiistä. Alkuperäisen alueen yli kolminkertaistaminen 700 hehtaarista 2 350 hehtaariin, josta arviolta kolmannes on maailmanperintöalueella, toisi alueelle 45 satametristä myllyä. Niiden etäisyys toisistaan olisi noin puoli kilometriä.

Vuolan mukaan 300 metriä riittää vaimentamaan melun.

Energiansiirtoa varten on lisäksi rakennettava 110 kilovoltin johto Vaasan Gerbyhyn.

Voimayhtiö on hankkinut alueelta omistukseensa kaksi tilaa ja vuokrannut loput 2 350 hehtaarista niin pitkäksi aikaa, että ympäristövaikutusten arviointi voidaan aloittaa.

Raippaluodon tuulipuisto on yksi EPV:n viidestä maalle suunnitellusta tuulipuistokohteesta.

1 kommentti:

Sirkka Hellman kirjoitti...

Tämä olisi vasta alkua. Muutaman vuoden kuluttua koko Raippaluodon saaristo on täynnä tuulimyllyjä. Jos nyt saadaan lupa niin jatko on paljon helpompaa. Tulevien sukupolvien luontoperintö on tuhottu silloin.